Kapasiti 7 nanometer hampir penuh! Pendapatan TSMC Julai meningkat 14% tahun ke tahun, momentum Q3 kukuh

Berita Teknologi teras, wafer pengecoran TSMC (12) mengumumkan pendapatan Julai sebanyak 84.758 bilion dolar Taiwan (unit yang sama), penurunan sebanyak 1.3% sebulan, kenaikan tahunan sebanyak 14%, prestasi bulanan kedua tertinggi tahun ini. Pendapatan terkumpul dari Januari hingga Julai adalah 544.461 bilion yuan, turun 2% tahun ke tahun.

Menginap pada suku ketiga, pendapatan TSMC dijangka jatuh antara 282 dan 185.85 bilion yuan, peningkatan sebanyak 18% pada suku tersebut. Adalah optimistik bahawa telefon pintar akan memasuki musim puncak penghantaran, dan 5G, permintaan pengkomputeran berkelajuan tinggi akan bermula, dan kapasiti 7-nanometer akan hampir penuh. Ini adalah momentum pertumbuhan utama pada separuh kedua tahun ini.

Sebagai tindak balas kepada kemajuan proses maju, Presiden Wei Zhejia menegaskan bahawa proses 7-nanometer yang dipertingkatkan telah dihasilkan secara besar-besaran. Ia dijangka meningkatkan jumlah pada suku ketiga. Permintaan untuk setiap platform adalah kukuh sehingga tahun depan. Jumlah 7-nanometer dan proses 7-nanometer yang dipertingkatkan akan menyumbang kepada TSMC 25 tahun ini. % pendapatan.

Bagi ramalan 6nm, reka bentuk akan dimuktamadkan pada separuh kedua tahun depan, dan suku keempat tahun depan akan dihasilkan secara besar-besaran; 5nm akan mendapat manfaat daripada 5G terlebih dahulu dan permintaan yang kukuh, dan akan mempercepat pengeluaran besar-besaran pada separuh pertama tahun depan.

Dari segi inventori pelanggan, Wei Zhejia mendedahkan bahawa pelanggan reka bentuk IC akan terus merosot pada suku kedua dan akan meneruskan bermusim pada separuh kedua tahun ini; dari segi inventori syarikat, mereka yakin pada separuh kedua tahun ini, dan tahap inventori dan hari akan berkurang secara serentak pada suku ketiga. Dan ditukar menjadi pendapatan.

Dari segi perbelanjaan modal, Wei Zhejia berkata untuk memenuhi permintaan pelanggan yang kukuh di bawah pembangunan 5G yang pesat, perbelanjaan modal tahunan dijangka meningkat dari sebelumnya 10-11 bilion dolar AS. Angka terperinci akan diumumkan dalam laporan kewangan Oktober.

E-mel: Info@ariat-tech.com HK TEL: +00 852-30522540 TAMBAH: Flat / Rm A17 9 / F, Menara Antarabangsa Silvercorp 707-713 Nathan Road MongKok, Hong Kong.