Bolehkah bilangan penghantaran kembali ke masa lalu? Morita Chemical Jepun meneruskan eksport hidrogen fluorida ke Korea Selatan

Menurut Harian Ekonomi Jepun, pada 8 Januari, dengan kelulusan kerajaan Jepun, pengeluar kimia Morita Chemical meneruskan pengeksportan fluida hidrogen kemurnian tinggi ke Korea Selatan untuk pembuatan semikonduktor selepas luput 6 bulan.

Keputusan ini juga mengubah situasi yang Morita Chemical tidak dapat mengeksport hidrogen fluorida kemurnian tinggi ke Korea Selatan sejak Julai tahun lepas.

Pada penghujung tahun lalu, kerajaan Jepun sedikit merosot dan mengumumkan bahawa ia telah mengangkat beberapa sekatan ke atas eksport photoresists di Korea Selatan. Syarikat Jepun telah dilesenkan untuk menyediakan syarikat-syarikat seperti LG, Samsung dan SK Hynix dengan photoresists selama tiga tahun tanpa perlu Diluluskan untuk setiap penghantaran. Walau bagaimanapun, sekatan pada polimida fluorinated dan hidrogen fluorida kemurnian tinggi belum dilonggarkan.

Morita Chemical Co., Ltd. Presiden Yasuo Morita telah menyatakan harapan bahawa selepas kerajaan Jepun menyekat eksport bahan-bahan semikonduktor, kerajaan akan memulakan semula eksport, jika tidak, bahagian pasaran syarikat-syarikat Jepun akan menurun.

Syarikat-syarikat Jepun termasuk Morita Chemicals dan Stella Chemifa kini menguasai lebih daripada 80% pasaran jualan hidrogen fluorida global. Di Korea Selatan, Morita Chemical memegang satu pertiga daripada bahagian pasaran hidrogen fluorida, dan pelanggannya adalah Samsung Electronics, SK Hynix dan pengeluar lain.

Difahamkan bahawa Morita Chemical memperoleh kebenaran Jepun untuk memulakan semula eksport hidrogen fluorida pada 24 Disember tahun lepas. Bagaimanapun, memandangkan hakikat bahawa kerajaan domestik dan perusahaan sedang giat mencari pembangunan domestik bebas dan membeli dari negara lain di luar negara, Morita juga menyatakan kebimbangan bahawa penghantaran masa depan tidak akan mencapai tahap sebelumnya.

Terdahulu, Kementerian Industri, Perdagangan dan Tenaga berkata bahawa Korea Selatan telah menubuhkan sebuah teknologi untuk pengeluaran besar-besaran hidrogen fluorida kemurnian tinggi, dan jika teknologi itu tidak mempunyai masalah dari segi keuntungan dan bekalan yang stabil, ia akan mengurangkan kebergantungan terhadap Jepun syarikat. Untuk tujuan ini, syarikat bahan kimia Korea Selatan Soulbrain telah menubuhkan loji baru di Gongju, Chungcheongnam-do dan memulakan pengeluaran penyelesaian asid hidrofluorik. Mengikut sumber yang berkaitan, kapasiti pengeluaran Soulbrain telah meningkat dengan pesat, dan kapasiti pengeluarannya dapat memenuhi 70 hingga 80% permintaan Korea Selatan.

E-mel: Info@ariat-tech.comHK TEL: +00 852-30501966TAMBAH: Rm 2703 27F Ho King Comm Centre 2-16,
Fa Yuen St MongKok Kowloon, Hong Kong.