Perjanjian Ekonomi dan Perdagangan Fasa I China: AS berjanji untuk membeli polysilicon, bahan penting semikonduktor, dari Amerika Syarikat

Pada 15 Januari, China dan Amerika Syarikat secara rasmi menandatangani fasa pertama perjanjian ekonomi dan perdagangan. Perjanjian itu termasuk komitmen China untuk membeli barangan US $ 200 bilion dalam dua tahun akan datang, termasuk produk pembuatan bernilai US $ 77.7 bilion, dan polysilicon adalah di antara mereka.


Difahamkan bahawa polysilicon adalah bahan penting untuk panel solar dan semikonduktor. China menguasai bidang pembuatan panel solar, dan China menyumbang lebih daripada 92% permintaan polysilicon global.


Syarikat polysilicon Norway REC Silicon mempunyai dua buah kilang di Amerika Syarikat, dan harga saham telah meningkat. REC, Hemlock Semiconductor, dan Wacker Polysilicon, tiga pemain polysilicon yang tinggal di Amerika Syarikat, semuanya mengalu-alukan pembelian meningkat China.

Sebelum ini, pada tahun 2014, China mengenakan tarif pada polysilicon A.S., dan pada masa yang sama bersungguh-sungguh menanggung syarikat domestik China, meletakkan tekanan pada REC. Tahun lepas ia menutup loji negeri Washington dan meletakkan 450 orang. Industri ini berharap perjanjian baru ini akan mengurangkan konflik jangka panjang antara China dan industri suria AS dan membolehkan kedua-dua pihak berubah daripada hubungan bermusuhan dengan kerjasama bersama.

Ketua Pegawai Eksekutif Hemlock Semiconductor berkata beliau berharap penyelesaian itu akan membawa lebih baik kerana polysilicon adalah bahan mentah penting untuk panel solar dan semikonduktor.

E-mel: Info@ariat-tech.comHK TEL: +00 852-30501966TAMBAH: Rm 2703 27F Ho King Comm Centre 2-16,
Fa Yuen St MongKok Kowloon, Hong Kong.