Akhirnya selesai pengambilalihan! AMS membeli 55% daripada Osram untuk € 4.6 bilion

Pada 6 Disember, AMS mengumumkan pemerolehan berjaya lebih daripada 55% saham Osram untuk 4.6 bilion euro. Keputusan akhir akan diumumkan Selasa depan.

Suara pengambilalihan AMS OSRAM telah berlangsung kurang dari setengah tahun. Pada pertengahan bulan Julai tahun ini, terdapat laporan berita bahawa AMS akan memperoleh OSRAM pada harga 38.5 euro sesaham, tetapi kemudian AMS menafikannya, mengatakan bahawa selepas penilaian, syarikat itu percaya bahawa pengambilalihan itu tidak mencukupi. Pada bulan Ogos, AMS mengumumkan bahawa ia akan memperoleh OSRAM pada harga 38.5 euro sesaham, dengan penilaian sebanyak 4.3 bilion euro. Menjelang bulan Oktober, AMS menaikkan tawarannya dari 4.3 bilion euro kepada 4.9 bilion dolar AS (kira-kira 4.45 bilion euro), tetapi ditolak oleh pemegang saham terbesar OSRAM Allianz Global Investment Company kerana harga yang rendah. Selepas beberapa pusingan permainan, kedua-dua syarikat akhirnya mencapai persetujuan dan berjaya bergabung dengan harga tawaran € 4.6 bilion.

Walaupun prosesnya berleluasa, pengambilalihan yang berjaya adalah hasil yang baik untuk kedua-dua pihak.

Perniagaan masa lalu AMS terlalu bergantung kepada Apple, dan ia memerlukan pembangunan yang pelbagai dan penerokaan perniagaan dalam bidang lain, sementara teknologi semikonduktor OSRAM digunakan secara meluas dalam bidang seperti memandu autonomi, pencahayaan pintar disambungkan ke bandar, dan lampu automotif, yang telah meningkatkan AMS. Banyak ruang untuk pelanjutan perniagaan.

Amy Flecher, naib presiden komunikasi pasaran di AMS, berkata bahawa kedua-dua syarikat adalah pelengkap. "Osram adalah pemimpin dalam bidang pemancar cahaya yang dapat dilihat dan tidak dapat dilihat dan berharap untuk memperkuat keupayaannya dalam reka bentuk IC, optik dan pembungkusan optik, dan ini adalah AMS AMS ingin mengukuhkan kepimpinannya dalam bidang pelancar." Kedua-dua syarikat itu menyertai memaksa untuk menjadi pemimpin global dalam bidang optoelektronik sensor. Penganalisis berkata pendapatan tahunan syarikat gabungan itu dijangka mencapai € 5 bilion.

Perlu dinyatakan bahawa transaksi penggabungan dan pengambilalihan Osram telah didengar seawal pertengahan Februari tahun ini. Syarikat pelaburan Amerika Syarikat Bain Capital dan Carlyle Group mahu bersama menguasai seluruh saham Osram, tetapi rundingan telah ditangguhkan selama beberapa bulan, dan akhirnya Itu saja. Selepas pelepasan laporan kewangan suku ketiga Osram, Lembaga Pengawasan dan Lembaga Pengarah bercadang menerima tawaran tender dengan harga AS $ 3.8 bilion daripada pelabur AS, tetapi bos syarikat menolaknya. Sekarang kita telah mencapai persetujuan dengan AMS, kita perlu menunggu untuk anda.

E-mel: Info@ariat-tech.comHK TEL: +00 852-30501966TAMBAH: Rm 2703 27F Ho King Comm Centre 2-16,
Fa Yuen St MongKok Kowloon, Hong Kong.