Media asing berkata, industri cip memori itu selamat dari musim sejuk dan harga diikuti pemulihan

10 Januari berita, menurut laporan media asing, selepas tahun yang menyakitkan, pengeluar cip memori mempunyai sebab untuk mempercayai bahawa penurunan industri telah berakhir.

Samsung Electronics, pembuat cip memori terbesar di dunia, mengeluarkan ramalan pendapatan yang melampaui jangkaan penganalisis, tanda terbaru pemulihan syarikat itu. Micron Technology, saingannya berkata pada Disember bahawa industri akan mengalami hari-hari terburuknya.


Promosi teknologi 5G akan memainkan peranan penting dalam mempromosikan industri cip memori. 5G akan menyediakan momentum pertumbuhan untuk penjualan telefon pintar yang merosot sebelum ini dan menyuntik tenaga ke dalam pelaburan korporat dalam kecerdasan buatan, pengkomputeran dan penyimpanan data. Dan bidang ini memerlukan banyak ingatan.


Grafik: Penghantaran telefon pintar dijangka berkembang buat kali pertama dalam tempoh tiga tahun

Selama hampir 15 bulan yang lalu, harga cip memori telah menurun dengan ketara. Setelah mengalami pertumbuhan keuntungan sejarah, industri cip memori telah menghasilkan lebih banyak, meninggalkan sejumlah besar produk inventori yang tidak terjual.

Walau bagaimanapun, keadaan telah bertambah baik dalam tempoh tiga bulan terakhir tahun 2019. Menurut firma penyelidikan pasaran TrendForce, harga kontrak cip memori flash NAND naik buat kali pertama dalam lebih dari satu tahun setengah. Satu lagi cip memori utama, DRAM, dijangka menyaksikan kenaikan harga kontrak pertama dalam setahun dalam tiga bulan pertama tahun 2020.

"(Cip memori) mempunyai lebih banyak inventori berbanding sebelum ini. Kami tidak melihat lebihan yang berlaku tiga suku lalu," kata Tobey Gonnerman, eksekutif pengedar komponen elektronik Fusion Worldwide. Beliau menambah bahawa jumlah transaksi cip memori juga meningkat dalam tempoh dua bulan yang lalu.


Rajah: Kapasiti memori NAND telefon pintar telah meningkat sejak beberapa tahun lalu

Walaupun keuntungan pembuat cip jatuh tahun lepas, pelabur yakin bahawa 2020 akan bertambah baik. Harga saham Samsung Electronics naik 44% tahun lepas, Micron naik 64%, dan SK Hynix naik 61%. Ketiga syarikat ini merupakan bahagian terbesar pasaran cip memori global.

Menurut eksekutif dan penganalisis industri, permintaan pasaran yang semakin meningkat adalah membawa keyakinan kepada pulangan industri untuk pertumbuhan.

Jualan telefon pintar juga boleh merangsang permintaan untuk cip memori. Menjelang 2020, rangkaian 5G akan dipromosikan di beberapa pasaran utama. Tarun Pathak, timbalan pengarah firma penyelidikan pasaran Counterpoint Research, berkata promosi rangkaian 5G akan meningkatkan jualan telefon pintar. Memandangkan pengguna terus memegang telefon lebih lama dan tidak berminat menaik taraf peranti mereka, jualan telefon pintar telah jatuh selama dua tahun berturut-turut.

Patak menjangkakan penghantaran telefon pintar berkembang 4% tahun ini. "Kapasiti ingatan telefon pintar juga meningkat tahun demi tahun," katanya.

Pada masa yang sama, Mark Newman, seorang penganalisis di Bernstein Research yang menjejaki pasaran semikonduktor, berkata selepas beberapa bulan inventori menyusut, syarikat internet besar seperti Facebook dan Amazon menyesuaikan semula inventori cip memori.

Selepas mengurangkan pelaburan pengeluaran dan mengurangkan risiko yang dibawa oleh lebihan kapasiti, asas industri cip memori juga lebih kukuh. Bernstein berkata pengeluar cip memori mengurangkan perbelanjaan modal pada 2019 kepada kira-kira $ 44 bilion, turun $ 6 bilion dari tahun sebelumnya. Inilah kali pertama perbelanjaan telah jatuh dalam enam tahun lepas.

"Kami telah berjaya," kata Newman.

Permintaan untuk cip memori telah berubah secara dramatik sejak beberapa dekad yang lalu. Kemunduran industri terdahulu telah membawa banyak pembuat cip menjadi muflis dan membawa kepada penyatuan industri.

Pusingan terkini kitaran cip memori adalah lebih lama daripada biasa dan dipanggil "kitaran super", yang merupakan kitaran kenaikan jangka panjang yang berakhir pada separuh kedua 2018. Walau bagaimanapun, beberapa penganalisis industri mengatakan bahawa syarikat-syarikat dalam industri adalah bergerak lebih cepat pada masa ini untuk mengurangkan pengeluaran, dan industri keseluruhan boleh memulihkan pemulihan lebih cepat dari sebelumnya.

E-mel: Info@ariat-tech.comHK TEL: +00 852-30501966TAMBAH: Rm 2703 27F Ho King Comm Centre 2-16,
Fa Yuen St MongKok Kowloon, Hong Kong.