Gartner: Apple melepasi Samsung pada tahun 2019 untuk menjadi pembeli semikonduktor terbesar

Menurut laporan media asing, data terkini dari agensi penyelidikan yang berwibawa, Gartner menunjukkan bahawa pada tahun 2019 Apple Inc. telah memperoleh gelaran pembeli cip semikonduktor terbesar dunia.

Data menunjukkan bahawa perbelanjaan semikonduktor Apple tahun lepas adalah 36.13 bilion dolar AS, melampaui Samsung dan menjadi pembeli semikonduktor terbesar dunia sekali lagi. Samsung Electronics menduduki tempat kedua dengan perbelanjaan semikonduktor sebanyak AS $ 33.405 bilion.

Gartner berkata dalam laporan bahawa disebabkan penurunan dalam harga cip memori, pengeluar peralatan asal terkemuka (OEM) yang terkemuka di dunia mengurangkan perbelanjaan semikonduktor pada tahun 2019. Di antaranya, Apple mendapat semula takhta dari Samsung, terima kasih kepada kejayaannya dalam produk yang boleh pakai, iaitu Apple Watch dan AirPods.

Sebaliknya, Huawei berjaya dalam 2019, mengekalkan kedudukan tempat ketiganya. Didorong oleh kejayaan perniagaan telefon pintar, Huawei mengurangkan perbelanjaan semikonduktor sebanyak 1.8% pada tahun lepas kepada $ 20,884 juta.

Pada tahun 2019, Xiaomi menduduki tempat ke-8 dalam perbelanjaan semikonduktor. Antara sepuluh syarikat terbaik, Xiaomi adalah satu-satunya OEM yang telah melihat peningkatan dalam perbelanjaan semikonduktor, peningkatan sebanyak 1.4%, dan perbelanjaan sebanyak $ 7.016 bilion.

Di samping itu, Dell dan Lenovo menduduki tangga keempat dan kelima dalam perbelanjaan semikonduktor, HP Inc dan Hewlett Packard Enterprise menduduki tempat ketujuh dan kesembilan, dan Hon Hai menduduki tempat ke-10.

E-mel: Info@ariat-tech.comHK TEL: +00 852-30501966TAMBAH: Rm 2703 27F Ho King Comm Centre 2-16,
Fa Yuen St MongKok Kowloon, Hong Kong.