Intel melepaskan FPGA baru dengan kapasiti terbesar di dunia

Hari ini, Intel secara rasmi mengeluarkan FPGA kepadatan tertinggi di dunia.

The Stratix® 10 GX 10M FPGA mempunyai 10.2 juta sel logik dan dalam pengeluaran volum. FPGA yang sangat tinggi ini berdasarkan pada seni bina Intel Stratix 10 FPGA yang sedia ada dan teknologi maju Bridge-Multi Embedded Interconnect Bridge (EMIB) Intel. Ia menggabungkan dua kepingan logik teras Intel Stratix 10 GX FPGA logik teras (masing-masing dengan kapasiti sebanyak 5.1 juta sel logik) dan sel I / O sepadan menggunakan teknologi EMIB. Intel Stratix 10 GX 10M FPGA mempunyai 10.2 juta sel logik dan kira-kira 3.7 kali lebih padat daripada Stratix 10 GX 1SG280 FPGA, yang merupakan peranti paling padat dalam keluarga Intel Stratix 10 yang asal. Teknologi EMIB Intel hanyalah salah satu daripada teknologi proses IC, pembuatan dan pembungkusan inovasi yang membolehkan Intel merancang, mengeluarkan dan menyampaikan kepadatan tertinggi dunia (mewakili kuasa pengkomputeran) FPGAs.

Sebagai reka bentuk ASIC bertambah, begitu juga dengan keperluan reka bentuk dan simulasi prototaip. Pembekal prototaip dan sistem simulasi off-the-shelf (COTS) boleh mendapatkan kelebihan daya saing yang ketara jika mereka boleh menggunakan FPGA terbesar yang terdapat pada hari ini.

Sistem simulasi dan prototaip direka untuk membantu pengeluar semikonduktor menemui dan mengelakkan kekurangan reka bentuk perkakasan dan perisian yang mahal sebelum pembuatan cip, menjimatkan berjuta-juta dolar.

Dengan FPGA terbesar, anda boleh memasukkan reka bentuk ASIC, ASSP, dan SoC yang besar ke dalam beberapa peranti FPGA yang mungkin. Intel Stratix 10 GX 10M FPGA adalah yang terbaru dalam pelbagai keluarga FPGA yang besar untuk jenis aplikasi ini. Intel Stratix 10 FPGA baru menyokong pembangunan sistem simulasi dan prototaip untuk reka bentuk IC digital yang menggunakan berbilion ASIC gates. Intel Stratix 10 GX 10M FPGA dengan 10.2 juta sel logik kini menyokong Intel® Quartus® Prime Software Suite. Kit ini mempunyai IP berdedikasi baru yang jelas menyokong emulasi ASIC dan prototaip.

Di samping itu, Intel Stratix 10 GX 10M FPGA adalah Intel FPGA pertama yang menggunakan teknologi EMIB dan secara logik dan elektrik menggabungkan dua fabrik FPGA untuk mencapai sehingga 10.2 juta kepadatan sel logik. Pada peranti ini, puluhan ribu sambungan menyambungkan dua fabrik FPGA melalui pelbagai EMIBs, mewujudkan sambungan jalur lebar yang tinggi antara dua fabrik FPGA monolitik.

Jubin P yang digunakan dalam Intel Stratix 10 DX FPGAs adalah peranti peringkat komponen pertama dalam senarai PCI-SIG PCI-compliant peranti bersepadu-SYIG sistem. Pelepasan sama dengan jubin P yang sama pada Intel® AgilexTM FPGA yang baru dikeluarkan juga bersesuaian dengan peranti PCIe 4.0.

Satu lagi contoh aplikasi ini ialah jubin P yang digunakan dalam Intel Stratix 10 DX dan Intel Agilex FPGAs, yang mempamerkan teknologi perkilangan dan pembuatan yang maju seperti EMIB dan bagaimana untuk mendapatkan Intel untuk membawa pelbagai produk baharu untuk dipasarkan dengan cepat. Dan dimasukkan ke dalam pengeluaran penuh.

E-mel: Info@ariat-tech.comHK TEL: +00 852-30501966TAMBAH: Rm 2703 27F Ho King Comm Centre 2-16,
Fa Yuen St MongKok Kowloon, Hong Kong.