Media Korea: SK Hynix Wuxi telah sepenuhnya menggantikan produk Jepun dengan hidrogen fluorida yang dihasilkan di China.

Menurut "Berita Harian Pusat" Korea Selatan pada 4, setelah pemerintah Jepun membatasi eksport bahan semikonduktor canggih seperti fluorida hidrogen fluorida, photoresist, dan polyimide yang mengandung fluorin ke Korea, kilang semikonduktor SK hynix di Wuxi, China, telah sepenuhnya dihasilkan di China. Hydrogen fluoride menggantikan produk Jepun.

Laporan itu juga menunjukkan bahawa jurutera Samsung Electronics dan SK Hynix yang bertanggungjawab terhadap pembangunan bahan sedang menjalankan analisis komponen produk ujian fluorida hidrogen yang dihasilkan di Korea, dan Samsung Electronics telah mula menggunakan produk alternatif. Pada masa ini, nampaknya Samsung Electronics dan SK Hynix sedang mencari penggantian yang lebih baik untuk bahan pengganti hidrogen fluorida Nissan daripada yang dijangkakan. Diharapkan produk Jepun akan digantikan sepenuhnya menjelang akhir tahun ini.

"NocutNews" sebelum ini melaporkan bahawa pihak berkepentingan industri Korea mengatakan bahawa Samsung Electronics secara aktif menguji hidrogen fluorida, dan tidak lama lagi akan mencapai hasil yang baik.

Sekiranya projek pembesaran kilang domestik Korea Selatan, Soulbrain's Chungnam Gongju ditamatkan pada akhir bulan ini seperti yang dirancang, kapasiti pengeluaran fluorida hidrogen yang dihasilkan di Korea dijangka terus berkembang.

Dilaporkan bahawa Soulbrain dan ENFTECH telah memurnikan hidrogen fluorida dari Stella dan Morita di Jepun sebelum ini, dan kemudian membuat bahan-bahan etnik untuk kejuruteraan semikonduktor dan membekalkannya kepada Samsung. Selepas Jepun mengehadkan eksport ke Korea Selatan, syarikat tempatan ini mula mengimport fluorida hidrogen dari Taiwan dan tanah besar.

E-mel: Info@ariat-tech.comHK TEL: +00 852-30501966TAMBAH: Rm 2703 27F Ho King Comm Centre 2-16,
Fa Yuen St MongKok Kowloon, Hong Kong.