MLCC dan perintang cip terus meningkatkan harga, dan kadar penggunaan kapasiti Q2 pengeluar mungkin mencapai 70%

Pada 8 Januari, menurut Central News Agency, orang dalam industri menunjukkan kekurangan bekalan MLCC dan perintang cip akan berterusan pada suku kedua tahun ini, dan kenaikan harga juga akan berterusan. Kadar penggunaan kapasiti pengeluar yang berkaitan pada suku kedua dijangka meningkat kepada hampir 70%.

Dilaporkan bahawa orang dalam industri telah menyiasat rantaian bekalan yang relevan dan mendapati bahawa tahap inventori semasa vendor saluran, kilang-kilang perkhidmatan kilang elektronik (EMS), dan pengilang adalah rendah. Pengisian semula inventori yang dijangka terus ke suku kedua tahun ini.

Berkenaan dengan penggunaan kapasiti, orang dalam industri mengatakan bahawa pengeluar komponen pasif mempunyai peluang untuk kembali ke hampir 70% pada suku kedua. Antaranya, kilang-kilang Yageo di tanah besar masih menghadapi masalah tenaga manusia yang tidak mencukupi. Diharapkan situasi pekerjaan akan meningkat dengan ketara selepas bulan Februari tahun ini, dan kadar penggunaan kapasiti Yageo dijangka meningkat dari 50% hingga 60% pada akhir suku pertama.

Dari segi harga, berita rantaian bekalan mendedahkan bahawa Yageo menaikkan harga MLCC dan perintang filem tebal pada awal tahun ini, peningkatan sekurang-kurangnya 10%, tetapi pada masa ini hanya meningkatkan harga untuk vendor saluran, dan tidak menaikkan harga untuk kilang EMS.

Terdahulu, laporan pelaburan asing menunjukkan bahawa telefon pintar 5G mempunyai daya tarikan yang kuat, dan dijangka harga MLCC umum akan meningkat sebanyak 30-50% tahun ini. Pada masa ini, inventori beberapa pembekal MLCC telah diabaikan, dan hari inventori telah lebih rendah daripada satu bulan. Mereka secara aktif mengisi semula untuk memenuhi permintaan pelanggan. Dianggarkan bahawa hari inventori sebelum Tahun Baru Imlek akan kembali ke tahap 1.5 bulan.

Di samping itu, laporan pelaburan asing juga menunjukkan bahawa harga produk MLCC rendah telah meningkat, dan beberapa spesifikasi produk mula meningkat pada suku keempat tahun lalu, dan harga produk mewah kekal stabil. Pada masa ini penglihatan pesanan MLCC keseluruhan adalah sehingga 6 bulan.

E-mel: Info@ariat-tech.comHK TEL: +00 852-30501966TAMBAH: Rm 2703 27F Ho King Comm Centre 2-16,
Fa Yuen St MongKok Kowloon, Hong Kong.