Micron, SK Hynix dan Western Digital kedua-dua cip pengeluaran cut, Samsung: Saya tidak memotong pengeluaran

Menurut BusinessKorea, pembuat cip memori seperti Micron Technology, SK Hynix dan Western Digital telah mengumumkan bahawa mereka akan mengurangkan pengeluaran apabila penurunan permintaan global. Sebaliknya, Samsung Electronics berkata ia tidak akan mengurangkan pengeluaran cip memori, tetapi bertindak balas terhadap persekitaran pasaran yang berubah dengan meningkatkan kecekapan barisan pengeluarannya.

Terdapat dua sebab utama untuk keputusan Samsung Electronics.

Pertama, ia berkaitan dengan kebimbangan mengenai monopoli harga. Pembuat cip memori global utama seperti Teknologi Micron dan SK Hynix telah mengumumkan rancangan untuk memotong pengeluaran, dan tingkah laku bukan pengurangan Samsung dilihat sebagai cara untuk menstabilkan harga.

Malah, tuntutan undang-undang yang berkaitan sedang dijalankan. Pada April 2018, firma undang-undang AS, HagensBerman memfailkan tuntutan mahkamah di Daerah Utara California, mendakwa bahawa Samsung Electronics, SK Hynix dan Micron Technology meningkatkan harga cip DRAM dengan menggunakan 95% daripada bahagian pasaran mereka dan pengeluaran terhad. Firma undang-undang memfailkan tuntutan yang sama pada tahun 2006, di mana defendan mesti membayar $ 300 juta.

Kedua, keputusan Samsung berdasarkan keunggulan teknologinya. Walaupun tanpa sengaja mengurangkan jumlah cip, tahap pembekuan microfabrication yang lebih tinggi dapat menghasilkan hasil yang lebih rendah. Ini kerana tahap mikrofabrikasi yang lebih tinggi menghasilkan hasil yang lebih rendah dan memerlukan lebih banyak masa untuk pengeluaran cip.

Di samping itu, paras mikrofabrikasi yang lebih tinggi menghasilkan lebih banyak pengeluaran cip dan hasil kos yang lebih berkesan pada input wafer yang sama. Apabila harga semikonduktor global jatuh, pengurangan kos berdasarkan pembuatan mikro menjadi semakin diperlukan untuk pengeluar semikonduktor.

Dari segi daya saing kos, Samsung Electronics telah menduduki tempat dalam industri. Pada suku kedua tahun ini, margin operasi unit perniagaan semikonduktornya adalah 21.1%. Sebagai rujukan, margin keuntungan operasi unit itu adalah 55.1% pada suku kedua 2018, manakala margin keuntungan operasi SK hynix turun dari 53.7% kepada 9.9%.

E-mel: Info@ariat-tech.comHK TEL: +00 852-30501966TAMBAH: Rm 2703 27F Ho King Comm Centre 2-16,
Fa Yuen St MongKok Kowloon, Hong Kong.