Moshe Sheier, naib presiden CEVA: 5G peluang besar, atau lebih banyak pengeluar telefon bimbit China akan membangunkan cip sendiri

Pada CES 2020 baru-baru ini, sebagai syarikat teknologi AI dan visi komputer terkemuka di dunia, CEVA membawa beberapa teknologi inovatif dan produk yang ditunjukkan oleh rakan kongsi berdasarkan teknologi ini.

Moshe Sheier, naib presiden pemasaran di CEVA, dalam temu bual dengan JWEI di pameran itu bahawa 5G akan membawa peluang besar dalam lima tahun akan datang. Moshe Sheier menjangkakan bahawa lebih banyak pengeluar telefon mudah alih China akan cuba mengembangkan cip sendiri yang maju pada masa akan datang.

Moshe Sheier telah mengambil bahagian dalam pameran CES untuk tahun kelapan dan bercakap mengenai kesannya pada tahun ini. Beliau berkata walaupun bilangan pengeluar telefon bimbit yang menyertai pameran telah menurun, 5G masih menjadi topik hangat, bukan sahaja dalam telefon bimbit, tetapi juga di PC, Memandu automatik dan IoT. Untuk pertunjukan CES tahun ini, Moshe Sheier berkata apa yang dilihatnya ialah lebih banyak peranti mempunyai kesedaran keadaan, termasuk telefon bimbit, PC, dll, dan mula memahami perubahan yang disebabkan oleh alam sekitar.

Dalam 5G, Moshe Sheier berkata bahawa dia telah bekerjasama dengan Spreadtrum, ASR dan ZTE China di baseband dan stesen pangkalan.

"Setengah pendapatan CEVA datang dari pasaran China, CEVA sangat penting untuk pasaran China, selain CEVA juga akan mengumumkan kerjasama dengan beberapa syarikat China dalam masa terdekat." Moshe Sheier memberitahu Jiwei.com.

Pada tahun lalu, faktor-faktor seperti perang perdagangan Sino-AS telah memenuhi industri semikonduktor dengan banyak pembolehubah. Dalam hal ini, Moshe Sheier berkata CEVA, sebagai sebuah syarikat Eropah, kurang terjejas, dan beliau berkata bahawa dia melihat peluang dari banyak negara China. Misalnya, banyak syarikat berharap untuk mengadopsi RISC V, serta DSP, 5G, dan lain-lain. Ini adalah peluang yang baik.

Bercakap tentang pasaran telefon bimbit, Moshe Sheier berkata pengeluar telefon mudah alih Cina seperti Huawei telah memainkan peranan penting dalam pembangunan industri telefon pintar. Beliau menjangkakan bahawa banyak pengeluar telefon mudah alih China yang besar ingin Huawei melampirkan kepentingan untuk penyelidikan dan pembangunan cip, terutama dalam 5G. Selepas era itu, mengingat kompleksitas 5G, keupayaan pemprosesan, dan kawalan ekologi masa depan, dsb.

E-mel: Info@ariat-tech.comHK TEL: +00 852-30501966TAMBAH: Rm 2703 27F Ho King Comm Centre 2-16,
Fa Yuen St MongKok Kowloon, Hong Kong.