Laporan menyatakan bahawa kekurangan bekalan CPU Intel akan diteruskan pada tahun 2020

Media Taiwan DigiTimes, yang mempunyai sejarah pemecahan berita yang agak boleh dipercayai, melaporkan bahawa ia menjangkakan kekurangan CPU Intel akan berterusan sehingga akhir tahun 2020. Kami telah melihat ramalan sedemikian lama sekali, selepas itu, Ketua Pegawai Eksekutif syarikat Bob Swan juga memberi penjelasan yang jelas mengenai keadaan semasa. Pelbagai laporan di rantau lain juga mencadangkan bahawa lebih banyak lagi rakan kongsi sedang mempertimbangkan memihak kepada kem AMD.


Kapasiti kilang-kilang cip Intel telah tepu dan sukar untuk memenuhi permintaan yang berlebihan. Tetapi untuk mengekalkan penghantaran, pengeluar OEM dan AIB mesti berpindah ke AMD, yang bermakna para pesaing akan memenangi lebih banyak pangsa pasaran sebelum ini yang dipegang oleh Intel.

Di samping itu, pengeluar OEM / AIB tidak boleh tahan premium cip Intel, dan AMD hanya menyediakan alternatif yang lebih murah. Dalam konteks ini, Intel mungkin perlu menyeret sehingga separuh kedua tahun 2021 untuk mengubah keadaan.

Menurut laporan Gartner baru-baru ini, Intel telah menuntut mahkota nombor satu, tetapi ia juga bermakna kapasiti kilangnya telah mencapai hadnya. Bagaimanapun, dari segi teknologi proses, barisan produk 7nm berdasarkan litografi ultraviolet (EUV) yang melampau tidak akan terjejas oleh kelewatan 10nm.

Menurut pelan itu, Intel merancang untuk melepaskan produk 7nm yang pertama pada suku keempat 2021, dan CEO syarikat itu secara terang-terangan mengakui bahawa ia telah kehilangan sebahagian besar bahagian pasaran CPU.

Bob Swan menimbulkan masalah kepada tiga bidang. Yang pertama adalah peningkatan dalam permintaan untuk CPU dan cip pelayan (21%), yang lebih cepat daripada yang dijangkakan pada 2018 (hanya 10%).

Kedua, Intel memenangi 100% bahagian pasaran modem telefon pintar, tetapi ini memberikan tekanan permintaan yang lebih besar ke atas kilangnya sendiri.

Yang ketiga adalah tiket lompat proses 10nm, yang telah membawa tekanan yang lebih besar untuk meningkatkan prestasi proses 14nm generasi sebelumnya. Terutama bilangan teras meningkat, saiz cip juga menjadi lebih besar.

Walaupun kebanyakan kandungan adalah sama, ia adalah kali pertama Intel memberi alasan yang mencukupi mengapa ia tidak dapat memenuhi permintaan kapasiti. Sisi ini juga mencerminkan mengapa syarikat itu memulakan semula barisan pengeluaran 22nm untuk menampung bekalan dan permintaan jurang 14nm.

Sekiranya semuanya berjalan lancar, Intel dijangka akan beralih sepenuhnya ke proses 7nm EUV (bersamaan dengan proses 5nm TSMC) pada suku keempat 2021 dan membolehkan proses 5nm (bersamaan dengan 3nm TSMC) pada tahun 2024.

E-mel: Info@ariat-tech.comHK TEL: +00 852-30501966TAMBAH: Rm 2703 27F Ho King Comm Centre 2-16,
Fa Yuen St MongKok Kowloon, Hong Kong.