Lagu penyelidikan: Sebutharga DR1 Q1 membalikkan, keuntungan asal akan bertambah baik

Penyelidikan penyimpanan memori TrendForce (DRAMeXchange) baru-baru ini mengeluarkan laporan bahawa selepas hampir tiga suku tahun penyesuaian 2019, inventori DRAM setiap produk akhir umumnya kembali ke paras normal pada suku keempat, ditambah dengan peningkatan terhad dalam bekalan DRAM pada tahun 2020, Pembelian sampingan mula menarik barangan terlebih dahulu. Melihat ke hadapan pada suku ini, pembalikan harga DRAM akan memberi peluang untuk meningkatkan keuntungan dari kilang asal, tetapi kerana harga hanya meningkat sedikit, peningkatan keuntungan asal masih terhad.

DRAMeXchange menegaskan bahawa walaupun di bawah tempoh asas yang tinggi pada suku ketiga 2019, jumlah jualan pembekal DRAM pada suku keempat masih menunjukkan peningkatan. Oleh sebab kesan kenaikan volum, harga petikan purata keseluruhan telah diimbangi. Penurunan ini menyebabkan pendapatan DRAM pada suku keempat menurun sedikit sebanyak 1.5%, yang sedikit rata dengan suku sebelumnya.


Berdasarkan prestasi hasil suku keempat bagi setiap kilang pada tahun 2019, Trend Micro Consulting menegaskan bahawa pertumbuhan penghantaran pelayan Samsung berada sedikit lebih rendah daripada rakan sebayanya, dan jumlah jualannya meningkat hanya 2-3%. Ia juga menurun 5% kepada 6.76 bilion dolar AS; Kedudukan jualan SK Hynix telah meningkat sekitar 8%. Walaupun penurunan dalam sebut harga, pendapatan suku keempat mencecah AS $ 4.54 bilion, peningkatan sebanyak 2.9% daripada suku sebelumnya; Jumlah jualan Micron meningkat hampir 2.9% 10%, dengan pendapatan sebanyak $ 3.47 bilion, naik 2.1% daripada suku sebelumnya.

Dari segi keuntungan asal, harga DRAM turun 7-8% pada suku keempat 2019 dari suku sebelumnya, kecuali untuk Samsung, margin operasi pembekal DRAM pada umumnya menunjukkan penurunan. Di samping kelebihan kos yang dibawa oleh kenaikan volum secara beransur-ansur 1Ynm, Samsung juga mendapat manfaat daripada penambahan bayaran pengiktirafan produk pelayan 1Xnm, dan margin keuntungan operasi meningkat dari 33% pada suku ketiga kepada 36%; SK Hynix terus Pada fasa volum berat awal, kos telah diseret oleh hasil yang rendah, dan margin keuntungan operasi terus menurun dari 24% hingga 19%, penurunan terbesar di kalangan tiga pengeluar utama; Julat harga Micron untuk tempoh suku tahun semasa (September hingga November) Sedikit sama dengan pengeluar Korea (musim pelaporan kewangan dari Oktober hingga Disember), margin operasi menurun daripada 24% pada suku sebelumnya hingga 20%.


Melihat ke depan untuk suku pertama tahun 2020, analisis DRAMeXchange menunjukkan bahawa kesediaan untuk membeli di bahagian perolehan adalah jelas, memacu harga DRAM PC dan harga kontrak DRAM pelayan untuk membalikkan ke atas, yang bermakna keuntungan dari kilang asal akan mempunyai peluang untuk memperbaiki, tetapi kerana harga hanya meningkat sedikit, kilang asal Peningkatan keuntungan masih terhad. Walau bagaimanapun, dari segi prestasi penghantaran secara keseluruhan, Chinbang Consulting menegaskan bahawa suku pertama bertepatan dengan cuti Asia Spring Festival, dan ini adalah musim luar tradisional. Oleh itu, tiga pembuat DRAM utama menjangkakan bahawa penghantaran suku pertama akan menurun berbanding suku sebelumnya.

Pada masa yang sama, menurut pemerhatian teknikal, dari pemerhatian teknikal, kapasiti DRAM dari Samsung Line 13 akan secara beransur-ansur ditukar kepada pengeluaran sensor imej CMOS pada tahun 2020, tetapi kilang kedua Pingze akan memulakan pengeluaran besar-besaran pada separuh kedua tahun ini untuk membuat slaid Line 13, manakala pengeluaran besar-besaran 1Znm diperkenalkan. Keseluruhannya, jumlah pengeluaran Samsung tidak banyak berubah tahun ini, dan bahagian 1Znm tidak akan terlalu tinggi. Mengekalkan peningkatan berhemat dalam output.

SK Hynix akan terus memindahkan cip M10 DRAM kepada pengeluaran sensor imej pada tahun ini, dan akan meningkatkan output M14 pada masa yang sama. Bagi dua loji baru di Wuxi, China, yang terjejas oleh perang perdagangan Sino-Amerika Syarikat dan epidemik pneumonia mahkota baru, pelan penggambaran cenderung konservatif. Pelan tahun ini adalah terutamanya untuk beralih kepada 1Ynm.

Dari segi Micron, memori Micron Taiwan (dahulunya Ruijing) telah dihasilkan sepenuhnya pada 1Xnm, dan matlamat seterusnya adalah untuk melangkau 1Ynm dan terus menghasilkan 1Znm; dan Taiwan Micron Wafer Technology (dahulunya Huayaco) telah mengimport lebih daripada separuh daripada 1Xnm dan 1Ynm Perkadarannya adalah kira-kira 30%.

E-mel: Info@ariat-tech.comHK TEL: +00 852-30501966TAMBAH: Rm 2703 27F Ho King Comm Centre 2-16,
Fa Yuen St MongKok Kowloon, Hong Kong.