Samsung ISOCELL akan melepaskan 100 juta piksel CMOS: praktikal atau gimmick?

Terdahulu, Xiaomi mengumumkan pada mesyuarat teknologi komunikasi masa depan pada 7 Ogos bahawa Redmi mempunyai peluang baru untuk menggunakan sensor 64 megapiksel Samsung. Ia juga mengumumkan bahawa ia juga akan melancarkan CMOS 100 megapixel pada masa akan datang, juga dari Samsung.

Pada masa ini, piksel sensor CMOS telefon pintar sentiasa meningkat, bukan sahaja Xiaomi, tetapi Realme juga akan mengadakan mesyuarat komunikasi pada 15 Ogos, protagonis juga sensor kamera 64 megapiksel.

Malah, untuk sensor baru, Samsung ISOCELL secara rasminya mengumumkan bahawa akan ada & quot; berita besar & quot; pada 12 Ogos, dan secara meluas dijangkakan bahawa ia secara rasmi akan melepaskan sensor CMOS 100 juta piksel baru. Dengan cara ini, Samsung telah & quot; pendedahan & quot; terlebih dahulu oleh Xiaomi. rasa.Pada 12 Ogos, berita besar ini, di luar spekulasi bahawa Samsung akan melancarkan sensor 108MP baru pada 12 Ogos, sementara khabar angin bahawa sensor ini akan tersedia pada tahun 2020.

Walau bagaimanapun, menurut sumber, jika tidak ada kemalangan, Xiaomi MIX4 perlu melancarkan CMOS 100 juta piksel ini, dan melepaskannya pada separuh kedua. Sebenarnya, maklumat teknikal semasa tentang sensor 100 juta piksel ini sangat kecil. Pada masa lalu, pertempuran bermain 10 juta piksel nampaknya menjadi perjuangan untuk menaik taraf kepada 100 juta piksel pada masa akan datang.

Menurut rangkaian mikro pengumpulan, CMOS 100 juta piksel Samsung akan menggunakan array Quad Bayer baru, yang mempunyai 108MP piksel. Biasanya, imej akan dikeluarkan pada resolusi 27MP, iaitu empat kali lebih kecil, menggunakan kaedah 4-piksel.

Tidak jelas sama ada pengguna boleh mencapai output imej piksel 108MP melalui mod profesional kamera. Walaupun ia boleh, ia akan menyebabkan tekanan yang besar pada modul CPU, seperti CPU, GPU dan ISP.

Walaupun ia boleh output, keupayaan modul pemproses imej peringkat pertama mungkin mengambil masa yang lama untuk diproses, pengguna perlu menunggu masa output pengimejan untuk lebih lama, dan pengalaman pengguna tidak baik; yang kedua ialah gambar piksel tingkat bilion, yang tidak diperlukan oleh pengguna biasa. Permintaan mereka adalah peningkatan kualiti imej. Jika anda hanya memperbaiki resolusi dan tidak bekerja keras pada kualiti imej, ini hanya gimik. Ketiga, tidak diketahui mengenai saiz sensor CMOS 100 juta piksel ini. Dalam ruang telefon bimbit yang terhad, saiz sensornya pasti. Ia akan dimampatkan. Seperti piksel yang besar diletakkan pada sensor saiz yang agak kecil. Cara menyelesaikan gangguan antara piksel juga dipersoalkan, kerana ia dapat mengurangkan kualiti foto.

Sudah tentu, kita tidak boleh menafikan bahawa perubahan piksel sensor foto adalah trend. Dari sudut pandangan kami, peningkatan piksel adalah lebih asas untuk meningkatkan kualiti imej. Selepas array Quad Bayer Samsung telah ditala, pengguna hanya perlu menembak pada 1/4 resolusi asal, dan kemudian peranti akan secara automatik menggabungkan 4 piksel ke 1 piksel untuk mencapai butiran imej yang lebih terperinci. Ia juga merupakan matlamat akhir sensor Samsung bilion peringkat - meningkatkan kualiti gambar dan memperkayakan butiran.

E-mel: Info@ariat-tech.com HK TEL: +00 852-30522540 TAMBAH: Flat / Rm A17 9 / F, Menara Antarabangsa Silvercorp 707-713 Nathan Road MongKok, Hong Kong.