Samsung meninggalkan teras CPU yang dibangunkan sendiri, dan akan menggunakan seni bina versi ARM awam pada masa akan datang.

Pada 3 November, menurut MSPoweruser, Samsung telah melepaskan teras CPUnya yang maju dan akan beralih sepenuhnya kepada seni bina versi ARM awam pada masa akan datang.

Di samping itu, menurut dokumen yang dikemukakan oleh Samsung kepada Lembaga Perburuhan Texas di Amerika Syarikat, Samsung akan menutup jabatan R & D kilang Austin Semiconductor dan menolak kira-kira 290 pekerja. Pemberhentian akan berkuatkuasa pada 31 Disember.

Jurucakap Samsung Michele Glaze berkata langkah itu adalah keputusan selepas penilaian perniagaan yang berkaitan. 3,000 pekerja lain di kilang Austin tidak berada dalam rancangan pemutusan, dan kilang Austin tidak akan tertakluk kepada pengaruh lain. Samsung menghormati semua pekerja, dan pekerja yang telah diberhentikan telah menerima notis awal dan menerima penempatan semula dan pampasan yang sesuai.

Michel Graz seterusnya menegaskan bahawa keputusan ini dibuat untuk memastikan perniagaan masa hadapan Samsung dapat terus berdaya saing. Pada masa ini, Qualcomm menghasilkan beberapa prestasi yang lebih tinggi, cip kuasa rendah. Sebaliknya, prestasi Exynos adalah sedikit lebih rendah.

Jika anda terus menggunakan inti CPU yang dibangunkan sendiri, Exynos 9830 mungkin terus tertinggal di belakang Opteron 865 dalam penandaarasan. Oleh itu, telah dilaporkan bahawa Samsung akan menggunakan teras berprestasi tinggi ARM dalam cip Exynos SoC. Di masa hadapan, Exynos 9830 boleh menggunakan empat teras Cortex-A77.

Bagaimanapun, chipset Samsung yang telah dikeluarkan (seperti Exynos 990) mungkin akan terus menggunakan teras CPU sendiri yang dibangunkan oleh Samsung, dan reka bentuk masa depan akan bergantung kepada teras ARM. Sama seperti pesaing Huawei, versi Kirin 990 dan Kirin 990 5G syarikat semua menggunakan inti ARM Cortex-A76.

Menurut Patrick Moorhead, penganalisis industri di Moor Insights and Strategy, walaupun Samsung mempunyai beberapa cip berkuasa, penggunaan kuasa masih menjadi isu utama.

Selama bertahun-tahun, Samsung telah melabur kira-kira $ 17 bilion dalam projek penyelidikan dan pembangunannya di kampus Austin. Walau bagaimanapun, memandangkan masalah semasa, keputusan terbaik adalah untuk meninggalkan teras CPU dibangunkan sendiri taman.

Perlu dinyatakan bahawa pada tahun 2021, CPU semua pengeluar utama telah berkembang ke tahap yang melampau, pada baris permulaan yang sama, pada masa ini GPU sangat penting. Dengan pengumuman sebelumnya Samsung mengenai perkongsiannya dengan AMD, keadaan akan bertambah baik pada masa depan. Menurut laporan itu, Samsung boleh melancarkan telefon bimbit dengan teknologi GPU AMD pada tahun 2021.

Walau bagaimanapun, proses pembuatan semikonduktor Samsung sentiasa ditarik oleh TSMC, yang juga merupakan bahaya tersembunyi. Walaupun 5nm belum lagi dihasilkan secara massal, digabungkan dengan laporan media yang sedia ada, dapat diadili bahwa Samsung masih akan tertinggal di belakang TSMC. Satu-satunya harapan akan diletakkan pada 3nm yang dijangka akan dihasilkan secara besar-besaran pada tahun 2021.

E-mel: Info@ariat-tech.comHK TEL: +00 852-30522540TAMBAH: Rm 2703 27F Ho King Comm Centre 2-16,
Fa Yuen St MongKok Kowloon, Hong Kong.