Keuntungan suku ketiga Samsung kurang daripada separuh tahun lepas, tetapi akan turun?

Walaupun pendapatan Samsung Electronics pada suku ketiga kurang daripada separuh tahun lalu, prestasi keseluruhan melebihi jangkaan pasaran apabila perniagaan telefon pintar dan paparan bertambah baik.

Samsung Electronics mengumumkan laporan pendapatan permulaan untuk suku ketiga pada 8, dengan pendapatan 62 trilion won dan keuntungan sebanyak 7.7 trilion won. Berbanding dengan tempoh yang sama tahun lepas, pendapatan dan keuntungan masing-masing menurun sebanyak 5.29% dan 56.18%, tetapi meningkat masing-masing sebanyak 10.46% dan 16.67% berbanding suku sebelumnya.

Keputusan telah melebihi jangkaan pasaran. Menurut media Korea "Ekonomi Harian", ramalan pendapatan purata beberapa syarikat sekuriti adalah 61.529 trilion won dan keuntungannya ialah 7.1085 trilion won. Walaupun dibandingkan tahun lepas, prestasi pendapatan tidak menarik perhatian, tetapi berbanding dengan suku sebelumnya, kadar pertumbuhan lebih dari 10%, prestasi dan prestasi keuntungan juga melampaui jangkaan. Sesetengah penganalisis percaya bahawa Samsung Electronics menyingkirkan penurunan prestasi. .

Jabatan IM (perniagaan telefon bimbit) tidak memenuhi prestasi yang diharapkan pada suku sebelumnya, tetapi pada suku ketiga, ia melancarkan produk baru seperti siri Galaxy Note10 dan Galaxy Fold. Keuntungannya adalah kira-kira 2 trilion won, yang lebih tinggi daripada musim sebelumnya (1.56 trilion won). Kira-kira 30%.

Di sisi lain, perniagaan paparan mendapat manfaat daripada musim puncak telefon pintar, dan penjualan panel OLED Fleksibel yang digunakan dalam skrin lipatan meningkat, dan hasil dan pendapatan dijangka berkembang.

Khususnya, pasaran asal menjangkakan pemulihan Samsung Electronics menjadi industri semikonduktor. Sebaliknya, jangkaan pasaran di kawasan ini terlalu tinggi. Pada masa ini, industri umumnya percaya bahawa perniagaan semikonduktor Samsung Electronics tidak kembali ke prestasi biasa.

Selepas memasuki separuh kedua tahun 2019, harga memori flash NAND mula meningkat, Samsung juga cepat menyesuaikan inventori, tetapi pasaran DRAM masih lembab, keadaan sebelum akhir tahun ini masih tidak optimis.

Orang-orang yang relevan dalam industri ini menunjukkan bahawa prestasi Samsung melebihi jangkaan pasaran, yang juga melambangkan bahawa Samsung mula meninggalkan palung, pendapatan suku keempat mungkin dipengaruhi oleh musim-musim dan berhenti berkembang, tetapi dijangka pulih sepenuhnya pada tahun depan.

E-mel: Info@ariat-tech.comHK TEL: +00 852-30501966TAMBAH: Rm 2703 27F Ho King Comm Centre 2-16,
Fa Yuen St MongKok Kowloon, Hong Kong.