Pengeluaran dan eksport semikonduktor Korea Selatan kedua melebihi tahun lepas, tetapi kuota eksport jatuh

Menurut businesskorea, pemerhati industri semikonduktor meramalkan awal tahun ini bahawa industri semikonduktor Korea akan melambatkan pada tahun 2019.

Walau bagaimanapun, menurut data yang dikeluarkan oleh Kementerian Perdagangan, Industri dan Tenaga dan Persatuan Perdagangan Antarabangsa Korea pada 4 November, pengeluaran dan eksport semikonduktor Korea Selatan melebihi tahun sebelumnya dalam sepuluh bulan pertama tahun ini, dan eksport semikonduktor sejak Julai. Pertumbuhan telah dicapai selama empat bulan berturut-turut.

Khususnya, pada 25 Oktober, jumlah eksport semikonduktor Korea Selatan sebanyak 2557.2 tan, meningkat sebanyak 16% daripada 2204.4 tan dalam tempoh yang sama tahun lepas, mengekalkan pertumbuhan selama empat bulan. Pada masa yang sama, jumlah eksport kumulatif pada tahun ini adalah 29,834.1 tan, peningkatan sebanyak 5.2% dalam tempoh yang sama tahun lepas. Khususnya, sejak bulan Julai, eksport bulanan telah menunjukkan pertumbuhan dua angka.

Dengan pertumbuhan eksport semikonduktor yang stabil, pengeluaran semikonduktor terus berkembang. Menurut laporan dari Biro Perangkaan Korea, pengeluaran semikonduktor pada suku ketiga tahun ini meningkat sebanyak 8.3% berbanding tempoh yang sama tahun lepas. Pada suku pertama meningkat sebanyak 7.9% dan suku kedua meningkat sebanyak 7.3%.

Menurut para pakar industri, ini mungkin disebabkan oleh "premium yang lebih tinggi" yang dinikmati oleh pembuat chip Korea di pasaran global, di mana eksport mungkin meningkat apabila syarikat-syarikat elektronik global menyesuaikan inventori semikonduktor mereka.

Walau bagaimanapun, perlu diingat bahawa eksport semikonduktor Korea telah merosot berbanding dengan pertumbuhan pengeluaran dan eksport. Ini disebabkan terutamanya oleh penurunan harga memori yang ketara seperti Samsung Electronics dan memori DRAM dan NAND SK Hynix, yang membawa kepada kejatuhan eksport semikonduktor Korea.

Data menunjukkan bahawa hasil eksport semikonduktor Korea Selatan tahun ini adalah 78.765 bilion dolar AS, turun 26.3% daripada tempoh yang sama tahun lepas.

Walau bagaimanapun, sesetengah profesional meramalkan bahawa hasil eksport semikonduktor Korea Selatan akan meningkat dengan ketara pada tahun ini.

E-mel: Info@ariat-tech.comHK TEL: +00 852-30522540TAMBAH: Rm 2703 27F Ho King Comm Centre 2-16,
Fa Yuen St MongKok Kowloon, Hong Kong.