Peringkat prestasi syarikat semikonduktor suku ketiga: Intel menduduki tempat pertama, Sony memasuki senarai untuk kali pertama

Menurut laporan laman web mynavi, syarikat penyelidikan pasaran IHS Markit mengumumkan sepuluh syarikat semikonduktor teratas pada suku ketiga 2019 pada 5 Disember, waktu tempatan, Intel menduduki tempat pertama, dan Sony memasuki senarai untuk kali pertama.

Menurut data yang dikeluarkan oleh HIS, jumlah jualan pasaran semikonduktor pada suku ketiga 2019 ialah AS $ 111.3 bilion, penurunan tahunan sebanyak 14.7% dan penurunan suku tahunan sebanyak 15.3%. Pasaran memori pada tiga suku pertama tahun 2019 dan tahun lepas turun 34.4% tahun ke tahun, penurunan yang lebih besar. Menurut para penganalisis HIS, jualan memori akan meningkat pada suku keempat 2019. Walau bagaimanapun, disebabkan penurunan harga memori sepanjang tahun, pemulihan keseluruhan pasaran semikonduktor tidak tinggi.


Pada suku ketiga, Intel menduduki tempat pertama dalam jualan syarikat-syarikat semikonduktor. Pada suku kedua, jualan meningkat sebanyak 16.3%, dan jualan dalam sektor SSD dan memori meningkat sebanyak 37.2%. Vladimir Galabov, penganalisis utama di IHS Markit, berkata bahawa Intel telah mencapai keputusan yang baik di semua bidang perniagaan, terutama di kawasan perniagaan tanpa wayar. "Intel menyediakan FPGA dan ASSP untuk modem dalam peranti dan stesen pangkalan selular, dan manfaat dari permintaan yang semakin meningkat di kawasan ini."

Satu-satunya syarikat semikonduktor Jepun yang berada dalam senarai ialah Sony. Pada suku ketiga, jualan meningkat sebanyak 27.1% tahun ke tahun, dan meningkat sebanyak 41.5% daripada suku sebelumnya. Sepuluh sepuluh teratas. Terima kasih kepada trend pasaran kamera telefon pintar, perniagaan sensor imej CMOS Sony sedang berkembang pesat, dan Sony kini sedang bersedia untuk melabur untuk mengembangkan kapasiti pengeluaran. Di samping itu, penganalisis HIS Markit juga meramalkan bahawa disebabkan oleh seretan pengilangan Jepun, walaupun industri perkhidmatan Jepun berkembang sedikit pada tahun ini, pemulihan masih tidak mencukupi, dan hasil ekonomi keseluruhan Jepun akan mengecil tahun ini.

E-mel: Info@ariat-tech.comHK TEL: +00 852-30501966TAMBAH: Rm 2703 27F Ho King Comm Centre 2-16,
Fa Yuen St MongKok Kowloon, Hong Kong.