Eksekutif penyimpanan Toshiba: Pengilang ingatan Cina tidak mudah mengejar dalam dua atau tiga tahun

30 September, menurut laporan media asing, pengeluar cip memori flash NAND terbesar kedua di dunia pengeluar penyimpanan Toshiba: Pengilang memori Cina yang terperangkap dalam dua atau tiga tahun tidak mudah (Memory Toshiba) bahawa keadaan pasaran yang berlebihan pasaran telah berakhir, sebelum penawaran lebihan telah merosakkan margin keuntungan kepada tahap terendah dalam tempoh 10 tahun.

Eksekutif teknologi penyimpanan Toshiba, Liu Maozhi, berkata dalam satu temu bual di Sidang Kemuncak Pasaran Flash China 2019 di Shenzhen: "Bagi pendatang baru, tidak mudah untuk mengejar dalam dua atau tiga tahun terakhir."

Syarikat menjangkakan bahawa kelebihan penawaran dalam pasaran NAND akan merosot, dan saiz pasaran semasa ialah $ 406 bilion.

Tetapi Changjiang Storage telah melabur $ 24 bilion dalam projek-projek NAND, dan projek itu dijangka akan dikeluarkan menjelang penghujung 2019. Tahun lepas, dilaporkan bahawa Apple, pembeli flash terbesar di dunia, melakukan kaji selidik Penyimpanan Sungai Yangtze untuk menilai statusnya sebagai pembekal berpotensi.

"Saya tidak tahu apa yang akan berlaku dalam empat atau lima tahun," kata Liu Maozhi. "Syarikat China akan mempunyai kelebihan dalam pasaran global pada masa akan datang. Tetapi penyimpanan Toshiba juga akan melabur untuk memastikan kami dapat bersaing untuk masa yang lama. "

Pada bulan Jun tahun ini, Toshiba Storage menjualnya kepada konsortium yang diketuai oleh firma ekuiti swasta AS Bain Capital untuk $ 18 bilion. Syarikat percaya bahawa pasaran akan bertambah baik sebelum akhir tahun ini dan menjangka pemulihan diteruskan sehingga tahun 2020.

"Penurunan harga akan berhenti," kata pengurus besar pemasaran Toshikazu Takahashi. "Dari suku keempat tahun ini hingga tahun depan, pasaran akan lebih seimbang."

Ini terutamanya kerana pasaran China adalah pasaran cip memori yang paling pesat berkembang di dunia. Takahashi Junhe juga berkata permintaan yang semakin meningkat bagi cip untuk peranti 5G generasi dan pelayan pusat data, serta peralihan komputer peribadi dari pemacu keras untuk memacu pemacu keadaan pepejal, akan memberi kesan positif.

Pada masa yang sama, syarikat China telah menjadi pembekal NAND berdasarkan kekuatan mereka sendiri. Mark Li, penganalisis di Bernstein Research, berkata: "China mempunyai cita-cita untuk memacu pembangunan industri cip memori. Pesaing terbesar di pasaran China adalah simpanan di Sungai Yangtze." "Pada pendapat kami, Ini satu-satunya syarikat yang mempunyai sejarah harta intelektual yang baik dan kemungkinan besar mempunyai kesan, tetapi masih jauh untuk mengejar."

Toshiba bukan satu-satunya syarikat yang percaya pasaran akan kembali pulih. Banyak syarikat, termasuk Western Digital dan Teknologi Micron, optimis mengenai masa depan.

Storan Toshiba akan dinamakan semula dari 1 Oktober, apabila syarikat induknya Toshiba akan dilucutkan.

E-mel: Info@ariat-tech.comHK TEL: +00 852-30501966TAMBAH: Rm 2703 27F Ho King Comm Centre 2-16,
Fa Yuen St MongKok Kowloon, Hong Kong.