Di bawah pintu Botong, tambah pertempuran lain! $ 10.7 bilion secara rasmi memenangi perniagaan korporat Symantec

Selepas pasaran saham AS ditutup pada hari Khamis, Broadcom secara rasmi mengumumkan pengambilalihan perniagaan korporat Symantec untuk $ 10.7 bilion tunai.

Dilaporkan bahawa selepas pengumuman, saham Broadcom naik 1% dalam perdagangan selepas waktu; Saham Symantec telah digantung selepas penutupan, tetapi meningkat 5% apabila dagangan diteruskan dalam beberapa jam.

Broadcom telah membuat pengambilalihan selama bertahun-tahun. Syarikat itu cuba membeli pembuat chip Qualcomm lebih dari $ 100 bilion, tetapi ia berakhir dengan kegagalan kerana Presiden AS Trump mengintervensi dan menyekat perjanjian itu. Selepas itu, Broadcom memperoleh syarikat perisian CA Technology untuk hampir $ 19 bilion. Perjanjian dengan CA Technology membantu Broadcom mencapai kepelbagaian perniagaan.

Pengambilalihan itu menandakan pertaruhan kedua terbesar dalam perisian selepas Broadcom memperoleh CA Technology.

Broadcom berkata pengambilalihan itu dijangka menjana $ 2 bilion dalam pendapatan berterusan dan dijangka mencapai lebih daripada $ 1 bilion dalam sinergi kos operasi dalam tempoh 12 bulan selepas selesai.

Symantec berkata dalam satu kenyataan bahawa perjanjian tersebut dijangka selesai menjelang akhir tahun 2019.

Sebenarnya ada khabar angin tentang berita bahawa Broadcom mahu memperoleh Symantec. Walau bagaimanapun, menurut laporan pada pertengahan bulan Julai, disebabkan perbezaan harga transaksi, pengambilalihan rundingan perdagangan Symantec di Broadcom telah ditamatkan. Sebelum rundingan itu rosak bulan lalu, Broadcom telah membincangkan pembelian seluruh syarikat Symantec.

Selepas perundingan runtuh, kedua-dua pihak meneruskan perbincangan, dan Broadcom menyesuaikan pemerolehan Symantec untuk memberi tumpuan kepada memperolehi perniagaan perusahaan Symantec yang melayani perusahaan itu.

E-mel: Info@ariat-tech.comHK TEL: +00 852-30501966TAMBAH: Rm 2703 27F Ho King Comm Centre 2-16,
Fa Yuen St MongKok Kowloon, Hong Kong.