Sehingga $ 2 bilion! Intel merancang untuk membeli syarikat cip Israel AI

Menurut Calcalist, media Israel, Intel berada dalam rundingan maju untuk memperoleh permulaan Habana Labs Israel untuk $ 1 bilion hingga $ 2 bilion.

Laporan menunjukkan bahawa jika perjanjian itu berjaya, ia akan menjadi pengambilalihan kedua terbesar Intel di Israel. Pengambilalihan pertama yang pertama adalah pemerolehan Intel syarikat cip automotif memandu pada tahun 2017.

Apabila syarikat cip AI menaikkan pusingan Siri B tahun lepas, cabang pelaburan Intel melabur dalam syarikat cip AI Habana Labs. Sumber industri mengatakan syarikat Israel telah menaikkan kira-kira $ 120 juta setakat ini.

Difahamkan Habana Labs diasaskan pada tahun 2016 dan komited untuk meningkatkan prestasi pemprosesan cip AI dan mengurangkan kos dan penggunaan kuasa mereka. Cip AI terutamanya bertujuan untuk keperluan khusus latihan rangkaian saraf yang mendalam.

Habana Labs adalah syarikat reka bentuk fabless. Pengilangan cip dibiarkan kepada pihak ketiga. Mengikut maklumat rasmi, syarikat kini mempunyai 150 pekerja di seluruh dunia dan mempunyai pejabat di Tel Aviv, San Jose, California, Beijing, dan Gdansk, Poland.

Intel enggan mengulas mengenai pemerolehan itu. Habana Labs tidak segera memberi komen.

Dilaporkan bahawa strategi semasa Intel adalah data-centric dan AI adalah bahagian yang sangat kritikal. Intel sudah mempunyai cip AI dari CPU, GPU, FPGA ke ASIC.

E-mel: Info@ariat-tech.comHK TEL: +00 852-30501966TAMBAH: Rm 2703 27F Ho King Comm Centre 2-16,
Fa Yuen St MongKok Kowloon, Hong Kong.