Xilinx melancarkan PHK? Kehilangan prestasi besar 5G pelanggan Huawei lebih rendah daripada jangkaan

Menurut laporan media asing, Xilinx akan mengurangkan 123 pekerja di ibu pejabat San Jose baru-baru ini. Industri umumnya percaya bahawa ini adalah hasil daripada sekatan berterusan yang dikenakan oleh kerajaan Amerika Syarikat pada Huawei, salah satu pelanggan terbesar syarikat itu.

Walaupun Xilinx tidak menjelaskan alasan pemberhentian itu, seorang jurucakap Xilinx berkata selepas pemerintah A.S. mengharamkan Huawei membeli alat dan perisian A.S., perniagaan FPGA belum pulih dari kehilangan Huawei. Pelarasan diperlukan. Xilinx sebelum ini telah memohon lesen menjual bahagian ke Huawei, tetapi ditolak.

Di samping itu, Xilinx percaya bahawa 5G sedang berkembang pesat daripada yang dijangkakan: syarikat itu berharap untuk menyampaikan penanda pintu masuk yang boleh diprogramkan kepada Huawei dan pengeluar teknologi 5G lain untuk menyalurkan sistem komunikasi generasi akan datang, tetapi pesanan yang jatuh memaksanya untuk menyerang beberapa orang.

Walaupun terdapat banyak perbincangan mengenai kesan dasar A.S. pada Huawei, tidak banyak yang diketahui tentang sejauh mana pembatasan ini dilakukan kepada pembekal yang bergantung kepada Huawei untuk melakukan perniagaan. Xilinx sebelum ini memberi amaran bahawa kerugian perniagaan yang disebabkan oleh larangan penjualan Huawei akan menjejaskan keuntungannya. Sejak pelaksanaan larangan perdagangan spring tahun 2019, harga saham syarikat tidak menyaksikan pemulihan, jatuh dari kira-kira $ 140 hingga $ 90 sesaham.

E-mel: Info@ariat-tech.comHK TEL: +00 852-30501966TAMBAH: Rm 2703 27F Ho King Comm Centre 2-16,
Fa Yuen St MongKok Kowloon, Hong Kong.